NOVA VITA – gitarer og strykere

NOVA VITA – gitarer og strykere

Nova Vita heter et nystartet og unikt ensemblet som knytter til seg nasjonale og internasjonale utøvere med høy kompetanse på tidligmusikk. Alt ledes av Runar Kjeldsberg fra Tønsberg. 

På konserten Mandal blir det musikk fremført på to gitarer, fiolin og cello. En svært sjelden kombinasjon i dag, men kanskje ikke så sjelden på tidlig 1800-tall.Repertoaret som presenteres er en blanding av originale verk for besetningen og transkriberte verk. Å transkribere vil si å arrangere et stykke for andre instrument enn det opprinnelig er skrevet for, noe som  var veldig vanlig på 1800-tallet. Man tok den musikken man ville spille, og spilte den på det instrumentet man hadde. Runar Kjeldsberg er kunstnerisk leder og trakterer romantisk gitar. Han har holdt flere konserter i Buen tidligere, både solokonserter og sammen med sin kone, Charlotte Udø Kjeldsberg på fløyte.Runar har som første gitarist i verden spilt inn samtlige kjente soloverk av komponisten Francois de Fossa 1775-1849. Et megaprosjekt som har tatt opp 5 år av Runars musikalske virke.Runar har flere priser fra internasjonale gitarkonkurranser. Han spiller på et orginalinstrument bygget i Napoli i 1830.

Jacob Cordover spiller også romantisk gitar. Han er for tiden bosatt i Barcelona og innehar en svært internasjonal karriere. 

Cordover har med sine  fremføringer “demonstrert hvor mye poesi og følelser som kan fremmes ved gitaren i hånd av en mestermusiker slik som Jacob Cordover er”  skriver The Mercury, Australia.

Han har en sterk interesse for å anvende tidsriktig fremføringspraksis av 1800-tallsmusikk, hvilket har resultert i et stort nummer av opptredener på ulike antikke gitarer. 

Laima Olsson, som er fiolinist er født i Sverige i 1976,nå bosatt i Stavanger. Hun er utdannet ved Musikkonservatoriet i København, Universitetet i Toronto og ved Norges Musikkhøgskole. 

Hun har spilt med Det norske kammerorkester på turneer i Norge, USA og Kanada og i Risør Festival Strings. Hun har også bl. a. vikariert i orkestre som Harmonien i Bergen og Kringkastingsorkesteret

 og i  tillegg vært aktiv som kammermusiker.Ania Katynska spiller både barokkcello og viola da gamba. Hun har studert og deltatt i mesterklasser i Nederland og etter det samarbeidet med bl.a. Collegium Musicum Den Haag og Wroclaw Barokkorkester.Hun er for tiden medlem av ensemblet Pui Corde og Continuo Campany. Ania har holdt solokonserter på festivaler i Ukraina, Polen og Frankrike og gjort innspillinger både med Wroclaw Barokkorkester og International Barouqe Players,

På konserten i Buen førstkommende tirsdag vil vi bl.a. få høre musikk av den store franske gitarvirutuosen og komponisten Francois de Fossa, samt verk av Haydn,Weiss og Giuliano.Vel møtt!
Musikkens Venner

Comments are closed.